При раждането краката на децата, са между 7 и 9 см. На една годинка кракът достига приблизително 12 см на дължина и е в етап на най-голямо израстване. Средният процент на растеж за краката на детето е около 0,9 см на година до 5-годишна възраст. До края на периода на растеж кракът е обикновено утроява размера си, достигайки приблизително 25-26 см.

Средната възраст в която децата започват да правят първите си стъпки варира между 10 и 15 месеца. Най-важният съвет е никога да не настоявате детето да ходи  докато той или тя не се чувства готово да направи това.

Първите му стъпки.

Кратък профил на голямо завоевание.

 

Бавно но сигурно. Това е как децата се учат да ходят: един опит след друг, една стъпка след друга. Да се ​​научат да се движат наоколо представлява важен етап в процеса на израстване, тъй като това води до независимост. Като правило децата завършват този процес в интервала между 10 и 24 месеца и не е добра идея да се правят сравнения, тъй като всяко дете прави нещата по свой собствен начин и това трябва да се уважава. Във всеки случай пътят към независимост минава през две отделни фази.

Първите движения.

Началната фаза се състои в постигането на изправено положение и първите постоянни стъпки. След като се научи да пълзи в хода на неговото странстване на четири крака бебето скоро ще потърси да се държат за нещо за в опит да се изправи: на ръба на дивана на крака на маса или в ъгъла на стаята. Опитвайки се да се държи стабилно колкото може малкото дете ще се опита да се изправи, а в първите си опити неминуемо ще се окажете на дупето си. Тези опити трябва да се уважават без никакъв страх или изкушение да се намесите: пелените ще омекотят падането му и всяка намеса от наша страна най-вероятно само ще предизвика безпокойство у детето и ще застраши бързото му постигане на целта. В тази фаза, както и във всяка от следващите основната работа на родителя е превенцията: килимите и пода трябва да се поддържат чисти, всички препятствия и опасни предмети трябва бързо да бъдат отстранени от обсега на детето.

След като е постигнало изправено положение детето ще се опита да направи първите си стъпки докато все още се държи за подкрепа , ако успее ще се чувства победител. В тази фаза е добра идея да се намали времето прекарано в кошарата, тъй като това предлага оскъдна възможност за движение. Оставете го да се възползва от по-широко пространство. Очевидно е, че най-напред ще бъде малко по-нестабилно и позицията на краката може да изглежда малко странно не само поради обемисти му пелени, но също така и поради нуждата му за по-голяма стабилност.

Придобиване на доверие.

През следващите месеци малкото дете ще бъде напълно погълнато от опитите си да придобият по-голяма увереност в ходенето и ще се опита да се движи без никаква форма на подкрепа. По време на тази фаза родителите му могат да му помогнат с малки домашни излети и чрез предлагане на насърчение. Детето ще се опитва да ходи, като се премества от една опора на друга.  Най-полезното упражнение е да коленичи на малко разстояние от детето си и да разтворите ръцете си: то няма да бъде в състояние да устои на изкушението да ви достигне и безстрашно ще направи първите си стъпки само.

В този момент едно дете очевидно не може напълно да контролира движенията си, то все още не е в състояние да прецени разстоянията добре и му е трудно да се справят с всяка загуба на равновесие. Падания и дребни инциденти ще бъдат неизбежни, но дори и в тези случаи опитите му не трябва да бъдат придружени от тревожност и страх и е необходимо да  се устои на изкушението да му се помогне. В разстояние на няколко месеца стъпките му ще станат по-стабилни и по-бързи, което ще му позволи да се движи и скача.

Да не се поставят твърди обувки на децата, докато те не са предприели първите си стъпки. Преди това важно постижение децата трябва да растат и да се движат в колкото е възможно по-голяма свобода.

Идеалните детски обувки трябва да има мека и гъвкава подметка. Предният край не трябва да бъде много тесен, за да не пречи на движението на пръстите на краката, докато задната част трябва  осигури подкрепа, за да помогне на детето да поддържа правилната поза без да пречи на движението на глезена.

Като цяло номера на обувките трябва да се променя:

Приблизително на всеки 2 месеца между 1 и 3 години;

Приблизително на всеки 3 месеца между 3 и 6 години;

Приблизително на всеки 4 месеца между 6 и 10-годишна възраст;

Приблизително 5 месеца между 10 и 12 години.

Двете най-важни неща, които трябва да запомните, са да отидете в магазин със специализирани помощници и да не купувате обувки, ако детето не е с вас. Това е много важно за да може детето да пробва обувките, за да се уверите, че размерът е правилен и също, защото не всички модели и марки обувки са еднакви.

Обувката не трябва да бъде нито твърде къса, което пречи на развитието на крака, нито прекалено дълга, защото не осигурява правилна подкрепа. Правилното разстояние между върха на палеца и вътрешността на обувката е приблизително 1 cm / 1.5 cm.

Неправилният размер може да се отрази негативно върху растежа на крака по време на периода на развитие. Нещо повече, краката никога не са идентични, затова е много важно да се пробват и двете обувки. Никога не трябва да се разчита на размера, който обикновено детето носи, защото той може да варира в зависимост от модела.

Отваряте обувката, колкото е възможно повече и пъхате кракът максимално напред. Ако има достатъчно място между петата и задната част на обувката, за да вмъкнете един пръст,то тогава размерът е правилен.

Краката никога не са идентични, поради което децата трябва да пробват, както на лявата така и дясната обувка преди да направите покупка.

Размерът на обувката се измерва по специфичен калъп, който може да варира от марка до марка. Поради тази причина е важно да се пробват обувките на детето преди покупка.

Тъй като потните жлези, са особено активни на детските крака, ръце, глава и тези области се потят повече.

Подметката трябва да има три основни качества: тя трябва да е мека, гъвкава и да не се пързаля.  Материал няма значение стига подметката да притежава тези три характеристики.

Обувки не е необходимо да имат подкрепа на свода, освен когато е по медицинска препоръка.

Въпреки това е важно да се изберът обувки със стелки, които са предназначени специално за да отговорят на нуждите на краката на децата по време на различните етапи на растеж и развитие.

Повечето обувки Primigi имат кожени стелки, които могат да бъдат отстранени и почистени.

Какъв е най-добрият начин да изсъхнат обувки, които току-що са били измити или са много влажни поради дъжд или изпотяване? Първо, никога не ги поставяйте в близост до източници на топлина (сешоари или радиатори), защото това ще ги накара да се намачкат и да изгубят своята гъвкавост. По-добре е просто да ги оставите на открито докато те са напълно сухи далеч от пряка слънчева светлина, тъй като това би ги обезцветило. Външната част на обувките трябва да се почиства в зависимост от материала.

Още от раждането трябва да се гарантира здравето на крака на детето. Важно е да:

-измивайте краката на детето ежедневно и ги подсушавайте добре, като се обръща специално внимание на областта между пръстите.

-поддържайте ноктите къси.

-уверете се, че обувката не е прекалено стегната, нито прекалено къса.

-не предавайте обувките от едно дете на друго.

За да намерите най-близкия до вас Primigi магазин натиснете ТУК.