За избора на първи обувки за бебе, обяснява ортопедът Даниеле Симонети.

След много опити и много експерименти, след пълзене или преобръщане, детето най-накрая прохожда! За да му помогнете в новото му завоевание, са необходими насърчение, спокойствие и правилните аксесоари…

Всеки етап от растежа отнема време, но е и важен ангажимент от страна на малкото, което трябва да се учи от нулата и на родителите му, които да го придружават във всяка стъпка. Също и чрез избора на подходящи аксесоари, които при използването си гарантират безопасност и зачитане на физиологията на бебето. Обувките със сигурност не са изключение.

„Първите стъпки са основни за развитието на стъпалото“, обяснява Даниеле Симонети,„поради тази причина е важно, след като сте изоставили нехлъзгащите се чорапи, да изберете правилните обувки“.

„Кракът е инженерен шедьовър, той е произведение на изкуството“ , пише Леонардо да Винчи.

Позволява му да ходи, да скача и да тича, поради тази причина е важно да носите обувки, които не го принуждават, като по този начин ограничават сетивния му капацитет и които го оставят свободно да се движи. „Правилните обувки трябва да гарантират на детето необходимата стабилност за първите му стъпки“, препоръчва експертът. За целта трябва да има неплъзгаща се подметка и задна опора, която стабилизира петата, но също така трябва да има добра гъвкавост в предната част.

Може да бъде трудно да накарате децата да пробват обувки, особено ако не сътрудничат, защото е трудно да се каже дали размерът е правилният.

Ако стелката на обувката може да се сваля е възможно да се измери дължината просто като поставите крака извън обувката. „Идеалното е да оставите разстояние от 8 мм, 1 см, така че обувката да обвива крака по-нежно, без да го притиска“, съветва експертът.

Ако стелката не може да се сваля или ако детето ви е много малко , отворете обувката колкото е възможно повече и избутайте крачето изцяло напред. Ако пръст влезе в пространството между петата и вътрешната задна част на обувката, размерът е правилен.